5 TIPS FÖR ATT BLI MER EKONOMISK

Först och främst vill jag bara klargöra en sak: Det är stor skillnad på ekonomisk och snål! Att vara snål är ingen vidare charmig egenskap och något jag verkligen ogillar, medans att vara ekonomisk är smart och väldigt bra! Att vara ekonomisk gör så att man får ut mer av sina pengar och kan utnyttja dem till max. Jag får ofta frågan "Hur har du alltid pengar?" då jag nästan aldrig säger nej till tex. fika för att jag inte skulle ha råd eller har ett tomt bankkonto i slutet av månaden, och ibland undrar jag själv samma sak. Av alla mina vänner som jobbar så har jag alltid tjänat minst då jag prioriterat bloggen och bara jobbat så att jag tjänat precis så att jag klarar mig men ändå så har jag råd att resa, shoppa, äta ute osv. En dag slog det mig, jag är ekonomisk! Så, lite avancerad inledning till detta inlägg, haha, men här kommer i alla fall mina 5 bästa tips och trix för att få pengarna att räcka till!

1. Skaffa flera konton/Have more accounts

Vi börjar med mitt absolut bästa tips, skaffa fler konton! Om vi låtsas att jag fortfarande bor i Sverige så har jag ett allkonto kopplat till mitt kort, ett sparkonto och ett gemensamt konto med Jesper som jag också har ett eget kort till. Varje månad kommer min lön, säg 12 000 in på mitt allkonto. Då loggar jag in på banken den 25e och delar upp pengarna. Jag vet att räkningar och mat brukar gå på ungefär 50% så det sätter jag över till mitt och Jespers gemensamma konto och med de 50% jag har kvar så bestämmer jag vad jag ska ge mig själv i "månadspeng" och vad jag ska sätta över till sparkontot. 25% brukar räcka gott och väl för mig för shopping/fika/mat ute/busskort och allt vad det är så det låter jag vara på allkontot och 25% åker in på sparkontot. Ibland om jag sparar till något speciellt, en resa tex, kan jag märka de 25% med "Spar till Thailand" tex. vilket sedan gör dem "okej" att ta ut igen. Detta gör så att alla pengar du har på ditt kort är okej att spendera och du behöver aldrig oroa dig för att pengarna inte ska räcka till mat och räkningar eller att du sparat tillräckligt.

2. Lägg ner tid på research/Put time into researching

Att lägga ner tid när du ska göra större köp kan göra så att du sparar in en massa pengar! Om du ska köpa ett dyrt plagg kan det vara värt att googla runt och jämföra priser och om du ska köpa en resa kan det vara värt att lägga några timmar på att kolla igenom en massa hotell och jämföra priser och fördelar så att du får ut så mycket som möjligt av pengarna. Vad dock aldrig dumsnål! Att köpa något sämre bara för att det är lite billigare kan ibland i slutändan bli dyrare då du ändrar dig och köper de dyrare också eller att åka på en resa till en fantastisk plats och bo på ett halvsjaskigt hotell mitt i skogen vilket inte alls ger dig samma upplevelse. Tänk ekonomiskt, men smart!

3. Skippa småköpen/Skip the small costs

Man ska leva och göra det lilla extra, det är viktigt, men jag försöker ändå skippa så många småköp som möjligt. Reaköpen som "ändå är så billiga" blir väldigt dyra i slutändan när du ändå inte använder plaggen och behöver du verkligen köpa den där takeaway-latten på väg till jobbet när det ändå finns kaffe när du kommer fram? Att dra in på dessa småköp som du ändå glömmer bort sedan kan ge dig många extra hundralappar i månaden!

4. Gör budgets/Make budgets

Klassikern, men det fungerar. Jag gör budgets för allt! Kommande månader, större saker jag ska köpa, sådant jag sparar till osv. Jag gjorde tex. en budget idag för en resa hem till Sverige i sommar. Jag vill väldigt gärna åka men jag vet inte om jag har råd än så jag skrev ner alla kostnader för flygbiljett, hyran här i Perth, lön jag missar när jag är ledig, pengar jag behöver i Sverige osv och sedan en lista på alla pengar som kommer komma in så att jag ser vad som saknas och får en klarare bild av vad jag behöver spara ihop.

5. Respektera ditt sparkonto

Detta är nog största skillnaden på mig och mina (fantastiska, helt underbara) vänner som tycker att pengarna alltid tar slut direkt, haha. Man måste respektera sitt sparkonto! När jag har satt in något på sparkontot, då är det där det ska vara. Jag kan inte bara logga in och föra över några extra tusenlappar om jag skulle känna för det utan endast om jag har sparat till något speciellt eller om jag verkligen behöver pengarna till något "riktigt" rör jag mitt sparkonto och då svider det lite. Många jag känner för över för mycket till sitt sparkonto direkt och gör det därför okej att ta därifrån hela tiden. Sätt bara över det du verkligen kan spara och rör inte om det inte är absolut nödvändigt!

Gillar

Kommentarer

Fanny Staaf
,
Tack för ytterligare bra tips 😊
Fanny Staaf
,
Vad kul att det uppskattades 😃