Christmas

RECEPT: SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA

 

Jag äääälskar saffransbröd men kan tycka att vanliga lussebullar man bli lite torra och tråkiga ibland, dessutom tycker jag inte om russin i bröd. Så, förra helgen bestämde jag mig för att baka kanelbullar fast byta ut lite av ingredienserna så att det blev saffransbullar istället, och mumsigt blev det kan jag lova! Här har ni receptet: 

 

DU BEHÖVER
12 dl Vetemjöl
125 g Smör
0.5 L Standardmjölk
50 g Jäst
1 g saffran
0.5 tsk Salt Fint
2 dl Strösocker

Till fyllning & topping: 
100 g Smör
200 g Mandelmassa
1,5 dl Strösocker
2 st Ägg
Pärlsocker

GÖR SÅHÄR

1 – Ta fram smöret till både degen och fyllningen och låt det mjukna i rumstemperatur (viktigt för saftiga bullar, smält inte smöret!)

2 – Häll 11 dl av mjölet i en bunke och rör sedan i salt och strösocker. Klicka till sist i det rumsvarma smöret men blanda inte än.

3 – Värm upp mjölken försiktigt i en kastrull tills det blir fingervarmt (inte varmare än 37 grader!) och lös sedan upp jästen i mjölken. När jästen har löst upp sig häller du i saffran och rör om ordentligt.

4 – Häll ner mjölkblandningen med mjölblandningen och smöret och knåda för hand till en smidig deg (tills den släpper från kanterna), låt sedan jäsa under en handduk i 30 minuter.

6 – Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (spara ett av äggen och pärlsockret). När degen är färdigjäst delar du den i 4 delar som du kavlar ut en och en på lite mjöl på ett bord/bakbord. Bred sedan ett tjockt lager med fyllning på dagen, rulla ihop och skär i bitar, ca 10 st per rulle. Lägg den sedan i varsin bullform på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under handduk.

7 – Sätt ugnen på 220 grader och pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Sedan rekommenderar jag att grädda bullarna i en muffinsplåt om du har en, det gör att de växer på höjden istället för bredden och blir riktigt saftiga. Lägg dem annars på en vanlig plåt och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten och njuuut sedan!

2 svar till “RECEPT: SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA

  1. johanna skriver:

    Ser såå goda ut!

  2. Julia skriver:

    Mums! Det såg riktigt gott ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.