De 3 bästa & 3 värsta sakerna med att driva eget


Hej alla!

I måndags frågade jag er på stories vad ni ville läsa om här på bloggen i veckan och många svarade "Företagande"! Kul! Your wish is my command så här kommer ett inlägg om det bästa VS sämsta med att driva eget företag enligt mig :)


.

De 3 bästa sakerna med att driva eget företag


ATT MAN BESTÄMMER ÖVER SIN EGNA TID
Detta är såååå underbart och jag tror inte att jag skulle kunna leva på något annat sätt nu, haha. Jag kan vara så flexibel med tider och jobba när och hur jag vill. Jag jobbar ju hela tiden efter arbetsuppgifter och inte tider, så under hösten när det är ganska lungt för mig kan jag ta halvdagar då och då, till och med vara ledig några extra dagar ibland, och under våren och sommaren när jag har högsäsong räcker aldrig 40 timmar i veckan men jag kan fortfarande lägga de timmar jag jobbar när jag vill, och vart jag vill. Samma sak med semester så behöver jag aldrig räkna dagar, utan fungerar det med jobbet så är det bara att köra. Och om det inte fungerar riktigt med jobbet kan jag ofta jobba från andra platser om det behövs. Jag är lite bortskämd med att livet ser ut såhär då mina föräldrar också alltid varit egenföretagare så jag är uppvuxen med den här flexibiliteten och tror därför inte att jag skulle kunna vara utan den.


ATT FÅ BYGGA NÅGOT FRÅN GRUNDEN OCH SE DET VÄXA
Det är SÅ motiverande att bygga något eget från grunden, och att allt blod, svett och tårar är för något som är ens eget, och inte för någon annan. Det blir verkligen som ens lilla bebis som man tar hand om, får se växa och utvecklas. Visualisera och sedan faktiskt ta tag i att göra det till verklighet! Det blir även ofta väldigt varierande då företagande har så många olika, roliga och spännande delar. Jag tex kan sitta i möten med brudpar på måndagen, vara ute på lokaler och mäta/fota/planera på tisdagen, sitta med bokföring och annat adminarbete på onsdagen, springa runt på stan och köpa dekor på torsdagen och arrangera blommor och duka ett vackert bord till en fotografering eller bröllop på fredagen. Ingen dag är den andra lik!


ATT FÅ JOBBA EFTER ATT SJÄLV BLI NÖJD
Detta sparar jag sååå mycket tid på nu när jag driver eget! I New York kände jag att jag och min chef förstod varann väldigt bra men när jag jobbade i Australien ändrade min chef sig väldigt ofta och var väldigt vag, men samtidigt superspecifik med vad hon ville ha. Då kände jag att jag fick lägga så mycket energi på att hitta något mellanting från vad jag själv tyckte var bra och kunde stå för samt vad jag trodde att hon var ute efter. Nu behöver jag bara jobba efter mina egna mallar och standards och vet att om jag är nöjd så är det det som gäller. Att inte behöva godkännande från någon annan är rätt befriande.


.

De 3 värsta sakerna med att driva eget företag


ATT MAN ÄR ENSAM

Som egen företagare är man väldigt ensam, även om man har anställda. Alla beslut kommer alltid vara upp till dig och allt ansvar ligger på dina axlar. Jag försöker bolla allt jag kan med Andreas, vänner, mina föräldrar och de andra tjejerna i teamet men inser ofta att i slutändan så ligger det på mig ändå, vilket ibland kan kännas tungt. Det finns liksom inga skyddsnät.


ATT MAN ÄR EKONOMISKT KÄNSLIG
Min lön är direkt beroende av vad jag omsätter i företaget. Nu hade jag ett väldigt bra år 2018 (wei!) så jag kunde ge mig själv en löneförhöjning vid årsskiftet men om det skulle gå sämre under 2019 behöver jag direkt sänka den igen. Om det skulle hända något, som en lågkonjuktur eller att brudpar av någon annan anledning skulle sluta boka bröllopskoordinatorer försvinner hela lönen. Nu känns det väldigt otroligt att det skulle hända, men det är ändå alltid en liten osäkerhet som finns där. Sedan betalar man ju väldigt mycket i skatt som företagare (jag betalar totalt nästan 70% av vad jag fakturerar/tjänar till Skatteverket) så att komma upp i större summor kan vara rätt trögt i början.


INGEN KAN RIKTIGT ERSÄTTA DIG
Såhär är det nog inte för alla företagare, men för mig blir det väldigt tydligt. Om jag är på semester och stänger av min mail står allt still för alla mina kunder, det finns liksom ingen som kan hoppa in när jag är borta. Samma sak om jag är sjuk (eller för de som behöver vabba), då kommer jag förmodligen behöva jobba kväll varenda dag veckan efter för att ta igen allt jag missat om det är under högsäsong för det finns ingen som riktigt kan ersätta eller underlätta för en och jobbet man tagit på sig måste göras inom tidsramen som är satt. Jag har fortfarande inte klurat ut vad som händer den dagen jag vill gå på mammaledighet... haha.


Gillar

Kommentarer

SkiTeamandersson
SkiTeamandersson,
Intressant inlägg! Det verkar så häftigt att vara egenföretagare, men som sagt, det finns nackdelar.
nouw.com/skiteamandersson
fannystaaf
fannystaaf,
Kul att du gillade det! Ja det har verkligen både för och nackdelar, så man får känna var som väger tyngst 😊
nouw.com/fannystaaf
Bella
,
Hej! Orelaterad fråga från inlägget (som var väldigt intressant), tycker dina hårband du har är så fina, var brukar du köpa dina hårband/sjalar?
fannystaaf
fannystaaf,
Hej Bella! Kul att du gillade inlägget 😊 Jag fyndade dem faktiskt i Chinatown när jag var i Bangkok, men kanske kan göra ett inlägg med liknande snart. Kram!
nouw.com/fannystaaf
moahakansdotter
moahakansdotter,
Intressant och uppskattat inlägg, Fanny! Gillar att läsa om sådant här 😊
nouw.com/moahakansdotter
Anneli
,
Intressant, jag gick på massage hos en kvinna som blev sjukskriven under längre tid. Hon tog in en annan som jobbade på hennes firma men han gjorde reklam för sitt kommande företag i samma bransch.
elinodh
elinodh,
Jätteintressant inlägg. Skulle du kunna skriva om hur det gick från att du hade en idé till att företaget faktiskt sattes i rullning? 😊
nouw.com/elinodh