LEKAR TILL MIDSOMMAR

Är det någon annan är jag som har blivit tilldelad jobbet som lekledare på midsommar? Med tanke på att jag själv älskar lekar så brukar detta ofta bli min uppgift och inte mig emot! Jag tänkte tipsa er om några av mina favoritlekar som jag brukar köra med som ger lite variation från den vanliga dragkampen och pilkastningen. Hoppas att ni kommer gilla någon av dessa!

1 - En musiklek måste man ju alltid ha med. Jag tycker dock att de är de värsta lekarna att hålla i då det ALLTID blir bråk. Vem reste sig först, vem sa vad osv. Så om ni kör musiklekar rekomenderar jag VARMT att be deltagarna skriva ner sina svar på en lapp istället för att ställa sig upp och skrika svaret. Istället för ett bråkigt kaos får du små söta grupper som sitter och viskar, bästa tricket ;) Haha. Min favorit är en som Jespers föräldrar skickade till mig för några somrar sedan som jag har använt stenhårt sedan dess. Det är en spellista med finska covers på välkända låtar! Spela en bit på den finska versionen och be varje lag skriva ner både låtnamn och artist/band, ett poäng för varje! Ni hittar listan här.

2 - Att be deltagarna sortera sig i led är en väldigt simpel lek som knappt kräver någon förberedelse alls men som faktiskt alltid blir rolig! Det krävs dock att man är jämna lag. Ge varje lag tillräckligt med utrymme på tex. en gräsmatta och ropa sedan ut "Ställ er i åldersordning" och det första laget som är klara får en poäng. Kör med att första laget till tex 5 vinner. Förslag på andra ordningar är längd, vilket datum på året man är född, bokstavsordning, längd på håret, hur länge de har känt dig som håller i leken osv.

3 - Spara ner bilder på minst 100 artister/band och ta upp dem i ett bildspel på datorn. Låt sedan en person i laget stå så att den ser skärmen och resten av laget bakom datorn. När personen som ser skärmen sedan får upp en bild ska den sjunga en låt av den artisten/bandet och resten av laget ska gissa vem det är. När laget gissat rätt springer personen tillbaka till laget och en ny person springer runt till skärmen. Varje lag har 1 minut på sig per omgång. Denna lek kräver att ni har en person som sitter och klickar "nästa" bland bilderna och en som tar tid + skriver ner poäng. Detta är en av mina personliga favoriter (för att jag är så grym på det, såklart haha) men den kan bli lite krånglig när man har många olika åldrar som är med. Det blir dock många skratt, som när farmor började sjunga "Thriller" på Eric Saade och när min kusin blev jättearg för att hon aldrig hört talas om någon "Britney Spears" och ännu mindre visste hur hon såg ut, haha.

4 - Detta är en dricklek, så den passar sig väl kanske bäst med vännerna men jag har faktiskt kört den med släkten med men då körde vi läsk istället för öl/cider som man ska ha annars. Du behöver två glas med lika mycket dryck i, två värmeljus, två sugrör och 2 tändare. Leken går sedan ut på att dricka upp sin dricka igenom sugröret så fort som möjligt, men man får bara dricka när ens ljus är tänt och man får blåsa ut den andres ljus. Så man ska alltså dricka samtidigt som man ska blåsa ut den andres ljus och hålla sitt eget tänt, haha. Det blir ofta många skratt men tänk på att lägga något under på bordet för det blir ofta lite stearinstänk!

5 - Kroppsdel mot kroppsdel! Här delas deltagarna upp två och två och de gäller att de är ganska bekväma med varandra för de kommer vara näääära, haha. Om ni kör detta som en del av en femkamp så kan par från samma lag ställa upp, antingen ett par från varje lag eller flera om man vill. Det vinnande parets lag får vinsten! Förbered genom att skriva en massa lappar med två kroppsdelar på, tex "Knä mot mage", "Mun mot panna" och "hand mot rumpa", försök använda så många olika kroppsdelar som möjligt! Du som lekledare börjar sedan dra en lapp för ett par, säg att det står "lår mot lår". De måste då ställa sig lår mot lår och ha lappen fast emellan. Fortsätt sedan med nästa par och börja sedan om från början tills något par tappar en lapp, då är de ute. De måste hålla kvar alla sina lappar hela tiden! Även detta är en lek som garanterar många skratt, speciellt från publiken!

6 - Detta är en riktig tänklek, men det brukar vara uppskattat som variation! Du behöver lika många stolar som deltagare plus en extra, penna och papper. Skriv alla deltagares namn på lappar och lägg ner i en hatt/skål. Ställ sedan upp några av stolarna, 5 är bra om ni är 10-20 som leker, ihop i en rad och de andra i en halvcirkel så att det nästan skapar en ring men ändå är tydligt vilka stolar som är i den där raden, vi kallar det "soffan". Leken går sedan ut på att varje stol i soffan ska ha en av deltagarna i ditt lag på sig. Låt alla dra ett namn från hatten och behålla lappen och hålla det hemligt. Sprid sedan ut er på stolarna och se till att det sitter lika många från varje lag i soffan, det är okej om en stol blir tom där. Personen som har en tom stol till höger om sig ska sedan säga ett namn och den som har det namnet på sin lapp reser sig upp och sätter sig på den tomma stolen OCH, håll i er nu haha, byter lapp med den som sa namnet. Den personen som nu har en tom stol till höger säger ett nytt namn (man får inte säga samma namn två gånger i rad) och personen som har det namnet på lappen flyttar dit och byter lapp med den som sa namnet osv. Så med andra ord så vill man flytta bort alla från motståndarlaget från soffan och få dit sina egna lagmedlemmar, men det gäller att hela tiden ha koll på vem som har vilket namn. Första laget som har sina deltagare på alla 5 stolar vinner!

7 - Okej så detta är en lek jag kom på som nödlösning när jag saknade en lek till femkampen jag hade på en kräftskiva för några år sedan. Jag köpte ca 100 morötter (det behöver vara något billigt och som kan förmultna! Haha) och så gömde jag dem runt om i trädgården. Sedan sa jag helt enkelt klara färdiga gå och varje lag fick leta morötter i 5 minuter och samla dem i varsin rockring. Som sagt så var detta bara en filler men det blev i slutändan den roligaste leken, att jag hade 20 uppklädda tjejer som sprang runt som idioter och letade (och slogs över) morötter i trädgården, hahaha.

Gillar

Kommentarer

Fanny Staaf
Fanny Staaf,
Åh vad glad jag blir 😃 Så kul att höra!
fannystaaf.se
Fanny Staaf
Fanny Staaf,
Eller hur? 😃 Kul att du uppskattade det!
fannystaaf.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229