Om att vara Högkänslig

När jag för första gången läste om HSP, eller Högkänslighet som det kallas i Sverige, för 2 år sedan var det verkligen som om någon tände lampan i ett rum som varit kolsvart så länge jag kan minnas. Äntligen förstod jag varför jag var som jag var, varför jag kände som jag kände, varför jag regerade som jag gjorde och varför vissa saker var svårare för mig än för andra, samtidigt som annat var lättare. Men, framför allt så förstod jag att det inte var något fel på mig. Ju mer jag läste på så förstod jag att fler och fler känslor, drag och annat hos mig kunde kopplas direkt till att jag faktiskt är Högkänslig. Jag kan verkligen inte beskriva känslan av att helt plötsligt bara förstå sig själv, men ni som har varit där vet, det är sååå befriande. HSP står för "Highly Sensitive Person" och på svenska brukar man säga "Högkänslig" vilket är ett personlighetsdrag som man föds med.

Så, vad är HSP? Det är sååå brett och jag fortsätter upptäcka nya delar hela tiden men på Högkänslighetsverige.se beskriver de det kort såhär: "Högkänsliga personer föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Det innebär att högkänsliga kan uppfatta information och känslor som andra inte lägger märke till. Vi reflekterar mer över allting och sorterar information på en djupare nivå. Den större medvetenheten gör högkänsliga ofta känner starkare än andra känslomässigt. Vi är väldigt intuitiva, har en stark magkänsla och "bara vet", utan att veta hur."Jag hade många gånger beskrivit för mina nära att jag kände att jag kunde drunkna i mina känslor. Att en känsla kunde ta över allt så starkt att det inte fanns utrymme att känna eller tänka på något annat. När jag sa detta syftade jag bara på "negativa" känslor, som när jag var ledsen, arg eller besviken men när jag började läsa på om HSP och verkligen analysera mig själv insåg jag snabbt att jag även känner "positiva" känslor starkare än andra. Jag kan bli så otroligt glad över små vardagliga saker så att jag bokstavligen inte kan sitta still, känna så mycket kärlek för mina närmaste att jag nog faktiskt skulle kunna spricka och kan fyllas av en enorm värme och nästan eufori av något så enkelt som en solnedgång, ett vackert landskap, en bra låt eller en härlig doft. Med andra ord så känner jag ALLT mer, inte bara det tråkiga.

Ju mer jag läste på så insåg jag att min högkänslighet verkligen är en stor del av vem jag är, och att alla mina styrkor och "superkrafter" också går att koppla till det. Att vara medveten om det gjorde att jag kunde utnyttja dem mer och det även blev lättare hantera och arbeta med de jobbigare sidorna. Det har även underlättat i mina relatiner att de som är mig närmast vet om detta och lättare kan förstå mitt beteende och mina känslor i vissa situationer. Vissa dagar tror jag att jag är Superwoman och kan ta över världen och andra dagar vill jag bara ligga under täcket i soffan hela dagen. Man har högre toppar och djupare dalar än de flesta andra, och det är okej.Så, varför berättar jag det här för er? Jo, för att 20% av befolkningen är högkänsliga (Ca 70% introverta och 30% extroverta) och jag tror att det finns några av er där ute som är en del av den 20% utan att veta om det. Då jag själv har mått så otroligt mycket bättre och känt mig så mycket starkare sedan jag fick reda på att jag var högkänslig så vill jag hjälpa till att sprida detta och nå ut till er som fortfarande inte förstår varför ni känner mer än andra och varför ni reagerar som ni gör i vissa situatoner. Som högkänslig känner man sig ofta "fel", och jag hoppas att några av er läser detta och inser att ni inte är fel utan att det är en gåva och en styrka. Ni måste bara lära er hur man använder den!

Jag skulle kunna skriva hur mycket mer som helst om detta, känner att jag bara fått med en liten pyttedel (och hojta till i kommentarsfältet om ni vill att jag skriver mer!) men jag tänkte avsluta med att lista några punkter om HSP som jag kände igen mig i när jag först började läsa på. Om ni vill testa er och se om ni är högkänsliga så kan ni ta ett test här.

 • Upplever att man känner allt mer än andra och påverkas mer av sina känslor, på gott och ont.
 • Blir lätt överstimulerad när det händer mycket/man känner mycket vilket kan leda till trötthet, osäkerhet, oro, ångest, rädslor och sömnsvårigheter
 • Lägger ner mycket tid på att försöka förutspå saker som kan gå fel, och vidta försiktighetsåtergärder.
 • Får en väldigt djup kontakt med sina nära och kära och har hellre några få nära vänner än många bekanta.
 • Upptäcker många nya möjligheter, blir lätt inspirerad och får många bra idéer.
 • Är konflikträdd
 • Belastas av andras känslor. Ibland kan det till och med vara svårt att veta om det är ens egna eller någon annans känslor man känner.
 • Är kreativ
 • Har fått höra "Var inte så känslig", "Tänk inte så mycket" eller "Känn inte efter så mycket".
 • Tycker inte om att vara i väldigt stimulerande miljöer med mycket folk så som konserter, tivolin, nattklubbar och köpcentrum.
 • Tänker mer över saker än de flesta andra
 • Blir lycklig av vacker natur, musik eller konst
 • Får lätt dåligt samvete
 • Känner lätt av hur andra mår, både människor och djur.
 • Har en god intuition och stark magkänsla
 • Kan bli väldigt irriterad av höga ljud, starka lukter eller skarpt ljus
 • Har svårt att bortse från att man fryser eller är hungrig
 • Kan bli utröttad av att vara social under längre perioder och har ett större behov av att vila sig i lugn och ro efteråt.

Gillar

Kommentarer

Caroline
,
Vad fick du för poäng på testet Fanny?
fannystaaf
fannystaaf,
Malin
,
Superbra inlägg Fanny! Har du möjligen läst några böcker om ämnet? Du får gärna tipsa då 😊
fannystaaf
fannystaaf,
Tack Malin! Jag gillar "Drunkna inte i dina känslor" och lyssnar även på Högkänslighetspodden 😊
nouw.com/fannystaaf
Magdalena
,
Är så himla glad att du skrev om detta för nu inser jag att jag definitivt är högkänslig. Har alltid känt mig så dum och fånig när jag behövt gå ifrån vänner och familj för att få vara själv en stund, eller då jag bara kan leta fel i alla saker jag gör. Känns så skönt att veta att jag nu kan förklara för andra men även för mig själv hur och varför jag känner som jag gör och varför jag reagerar som jag gör. Ett superviktigt och bra inlägg!
fannystaaf
fannystaaf,
Åhh vad glad jag blir Magdalena, PRECIS det här som var tanken med inlägget! Jag rekommenderar verkligen att läsa på mer så kommer du förstå allt ännu bättre 😊 Stor kram!
nouw.com/fannystaaf
Amandizan
Amandizan,
Jag är högkänslig jag gillar inte att vara runt höga ljud, gillar inte att gå på nattklubbar. Föredrar hemmakvällar och djupa konversationer. Och allt på listan som du skrev ner känner jag eller fungerar. Är jag runt extroverta personer eller social för länge då blir jag helt slut och trött. Tänker för mycket. Litar på min magkänsla till 110%
nouw.com/amandizan
fannystaaf
fannystaaf,
Jag förstår dig helt 😊
nouw.com/fannystaaf
emmaacathrine
emmaacathrine,
Ville igenkänningsfaktor!!! Tack för detta inlägg 💞💞
nouw.com/emmaacathrine
fannystaaf
fannystaaf,
Vad glad jag blir!! 😊 <3
nouw.com/fannystaaf
SkiTeamandersson
SkiTeamandersson,
Känner verkligen igen mig i det du skriver. Var väldigt nyss som jag upptäckte HSP men när jag läste om det kände jag direkt att jag kunde relatera<3
nouw.com/skiteamandersson
fannystaaf
fannystaaf,
Det är så skönt att bara veta vad det är 😊 <3
nouw.com/fannystaaf