PT-GRETA: HUR?
… vill du bli starkare?
Att träna: Traditionell styrketräning (inte helt oväntat)
Att tänka på: Våga ta i! Det är på de sista repetitionerna magin sker!
Vanliga misstag: Ensidig träning (stereotypt så tränar tjejer mage, rumpa och triceps medan killar kör bröst och biceps) – vilket leder till obalans i kroppen och skador.
Tips: Börja på höga repetitionsantal (cirka 20-15 stycken) för att få in tekniken och kontakt med rätt muskler, för att sedan succesivt sänka repetitionsantalet och därmed höja vikterna.
… vill du bli mer allsidig?
Att träna: Funktionell träning: antingen själv på gymmet, som hemmaträning eller som gruppträning (crossfit, x-fit, e-fit osv – kärt barn har många namn)
Att tänka på: Det låter klyschigt men fuska ALDRIG med tekniken – speciellt i slutet på passet när kroppen börjar bli ordentligt trött.
Vanliga misstag: Svag bålstyrka leder väldigt ofta till skador, samt att man tar sig vatten över huvudet och gör för tekniskt svåra övningar
Tips: Börja kör kroppsviktsövningar innan du ger dig på vikterna.
… vill du bli en bättre löpare?
Att träna: Löpning, löpteknik – samt extra styrketräning för ben, rumpa och bål.
Att tänka på: Använd bra skor, pulsklocka och slappna av i axlarna!
Vanliga misstag: Att man även här tränar för ensidigt, samma distans på ungefär samma tid.
Tips: Sätt upp delmål. Och ta snabba, korta steg oavsett om du joggar eller springer – så kommer det vara naturligare för kroppen att öka längden på steget senare.
… vill du få bättre hållning?
Att träna: styrketräning för bröstryggen och dynamisk stretch för bröstmusklerna
Att tänka på: Muskelkontakt är A och O – så kör precis så tung att det känns i rätt muskler (mellan/runt skulderbladen)
Vanliga misstag: Att endast jobba rhomberna, dvs när du nyper ihop skulderbladen. Detta ger dig bara styrka i den yttre muskulaturen.
Tips: Ah, vi tar en övning där istället (se bilden). Stå alltså i plankan, släpp muskulaturen bakom skulderbladen och tryck upp dig själv igen. Kom ihåg att ha raka armar hela tiden!
Avslutningsvis några tips:
- Bestäm hur många dagar i veckan som är rimligt, vilken tidpunkt som passar dig och vilket pass du ska köra vilken dag.
- Sitt ALDRIG och älta att ett träningspass som inte blev av (vad gör det för nytta?!) – men var heller inte ursäktande utan att vara konstruktiv mot dig själv. Alltså frågor som ”varför kom jag mig inte iväg?” och ”hur kan jag ändra det till nästa vecka/nästa pass?
- Var inte rädd för att göra justeringar i denna planering. Kanske upptäcker du att det inte är hållbart att träna varannan dag – då får det räcka med att komma iväg två gånger i veckan.
Och där avrundar vi för idag. Tack för den fina responsen förra veckan och fortsätt hemskt gärna att feedbacka med vad ni vill läsa om. Ha det gott!
Greta