Q&A - PART 1

Hej fina Fanny! Jag är en 16-årig tjej som drömmer om att flytta till USA, drömmen är ju givetvis New York! Så mina frågor är: hur är livet där? Rekommenderar du NYC, vilken del av NY bodde du i? Och sist men absolut inte minst, vilken del av NYC var din favorit? Kram <3

Hej fina DU! Jag förstår din dröm precis, det är ju verkligen något speciellt med New York. Livet där är väldigt hetsigt och stressigt men samtidigt så otroligt händelserikt och det är verkligen en stad där ALLT kan hända. Ingen dag är den andra lik. Är man en storstadsperson så rekommenderar jag givetvis New York varmt, det är en knepig väg dit om man vill jobba/stanna länge pga visumen men det är utan tvekan värt det om man lyckas! Den staden har verkligen allt. Jag bodde i Upper Midtown/Upper West Side precis vid Central Park vilket passade mig perfekt, mitt favoritområde är dock West Village utan tvekan. Hoppas din dröm går i uppfyllelse och att du kommer iväg till New York! Stor kram!

Hej! Vad är det Jesper pluggar? Kram

Hejsan! Han pluggar Marketing and Advertising. Kram!

 

Hej! Har följt din blogg i år nu och måste säga att det är den mest mysiga, inspirerade och fantastiska blogg av alla! Men till frågan, jag är i den åldern där de är mening att livet ska falla på plats och man ska bestämma vad man ska göra med livet, högskola, jobb eller resa? Känner mig fortfarande vilsen och tror om jag ska vara helt ärlig att jag har en onödig gymnasieutbildning som jag egentligen inte gillar utan valde enbart pga att den skulle garantera mig en trygg ekonomisk ställning senare i livet. Hur visste du vad du ville när du stod där på studentdagen? När visste du det?

Men åh vad gullig du är! Tusen, tusen tack för alla fina ord! Jag förstår precis känslan och jag var i samma sits som dig för inte alls länge sedan. Min gymnasieutbildning är inte heller något som jag får användning för och jag hade ingen aning om vad jag ville göra efter studenten. Jag visste att jag ville blogga så jag tog ett halvtidsjobb som betalade räkningarna och satsade 100% på bloggen på all min fritid men jag kände även att jag inte ville vara bara bloggare, utan jag ville ha ett annat yrke också. En dag, ca 2 år efter jag tog studenten, bara slog det mig att jag skulle bli bröllopskoordinator. Det kom verkligen från ingenstans! Jag satt och funderade över mina styrkor vilket är planering, organisering, design och att jobba med människor och när jag satte ihop allt det så dök bröllopskoordinator upp i huvudet och sedan flöt allt bara på! Jag tror inte att man ska stressa när det kommer till detta och absolut inte tvinga fram något beslut utan låt det ta den tiden det tar och utnyttja tillfället att prova på en massa olika grejer, resa osv. Sådant som du kanske inte har tid för senare när du kommer jobba your ass off för drömjobbet!

 

Vill/ska ni flytta tillbaka till Sverige när Jesper är klar med plugget i Perth? Ska ni tillbaka till lägenheten du köpte i vasastan? Var/är det inte läskigt att hyra ut i andra hand?

Jag vet faktiskt inte riktigt än, just nu kollar vi på att göra en utbytestermin till en riktigt spännande europeisk stad i början av 2017. Jag berättar mer om det när allt är lite mer säkert! Men så småningom vill jag absolut tillbaka till Stockholm. Vi kommer bo i min lägenhet till att börja med men om vi beslutar oss för att stanna i Sverige kommer vi förmodligen köpa en större lägenhet tillsammans, min lilla etta känns lite för liten för oss nu! Ang. att hyra ut i andra hand, visst är det lite jobbigt att inte ha kontroll över vad som händer i ens egen lägenhet men just nu hyr faktiskt en syssling till mig lägenheten vilket känns så himla skönt då jag litar på henne till 100% och är ganska säker på att hon har det finare där hemma än vad jag någonsin hade! Haha.

Vad är ditt bästa tips för sparande? Vet att du gjorde ett liknande inlägg för ett tag sen, så om du vill kan du ju bara länka det. Skulle vara toppen att få tips på hur man ska spara när man går på studiestöd!

Hejsan! Precis, jag skrev ett ganska detaljerat inlägg för ett tag sedan med alla mina bästa tips där jag tror du kommer hitta det du söker! Du hittar inlägget här.

 

Hej Fanny! Vart på västkusten är ert sommarhus som du brukar lägga upp bilder från? Ser så mysigt ut (:

Hejsan! Det är en ö som ligger mellan Marstrand och Kungälv ungefär, det är sååå mysigt verkligen! Förmodligen min favoritplats på jorden!

Hej Fanny! Kul med frågestund på bloggen, det var ett tag sedan.. Jag undrar hur eran ekonomi ser ut? Detta kanske är en väldigt privat fråga för dig och isåfall får du bara hoppa över denna. Jag själv tycker om att prata pengar och löneskillnader så det är därför frågar jag. Delar du och Jesper lika på allt – ex. hyra, mat, bil m.m? Var din utbildning CSN berättigad eller betalade du pengar för att gå utbildningen – isf hur mycket? Har du levt på sparpengar under tiden i Australien? Hur mycket tjänar man som weddingplaner generellt? Vad tjänar du nu? Hur mycket tjänar du på bloggen, typ vad är din månadslön med blogg och wedding jobbet? Jobbar Jesper extra utöver sina studier? Tjänar man ungefär samma som i Sverige? Nu blev det väldigt många frågor ser jag, haha. Men jag är bara så nyfiken eftersom du och Jesper lever så annorlunda än vad jag gör och som sagt, tycker du att det är för privat och inte vill svara så är det helt okej (: Tack för en bra blogg! Jag har hängt med länge och har inte tröttnat än, så fortsätt blogga! :-*

Hejsan! Oj, många frågor så det blir korta och snabba svar, haha. Ja, jag och Jesper delar lika på allt, vi har gemensamma konton med varsitt kort kopplat både i Sverige och här där vi sätter in en lika stor summa varje månad och sedan använder vi det kontot till alla räkningar och andra gemensamma kostnader. Min utbildning var inte CSN berättigad så jag fick göra den på halvtid och sedan jobba halvtid, jag betalade ca 10 000 kr för utbildningen. Jag har inte levt så mycket på sparpengar här men jag gjorde det i New York! Vad man tjänar som wedding planner går inte att säga då det beror helt på vart i världen man jobbar, hur många bröllop man tar på sig osv. Det finns wedding planners som har 100 bröllop per år och andra som bara tar 10 men gör dem med ordentligt. Jag känner mig inte bekväm med att skriva ut här precis vad jag tjänar men det är inte alls speciellt mycket nu då jag inte får så mycket pass som jag önskar (lågsäsongen är på gång här) så det är precis så att jag klarar mig för tillfället, men jag älskar ju vad jag gör så det är värt det! Och sist men inte minst, ja, Jesper jobbar extra på en restaurang här på våran gata!

 

Var vill du bo i framtiden?

Jag skulle kunna tänka mig att prova på lite olika länder om bra möjligheter skulle dyka upp nu inom den närmaste framtiden, men när jag ser längre fram kan jag inte tänka mig att bo någon annanstans än Sverige.

 

Hej Fanny. Jag undrar vilken storlek du brukar beställa på kläderna från zuful? Då dom har jätte fina kläder men är lite osäker på storleken om de är stora eller små eller ja hur dom är? Kram

Hejsan! Zaful har lite olika storlekar, kolla på måtten bredvid plaggen på deras hemsida och jämför med dina egna mått så kan du känna dig säker på att du får hem rätt storlek! Så gör jag alltid och går aldrig fel. Kram!

Hur fick ni tag på boende i Australien och vad kostar det? Kan du inte berätta lite om ert liv i Australien, alltså mer det praktiska! Hur det funkar jämfört med Sverige, bil, vardagshandling osv, om du förstår vad jag är ute efter haha!

Vi gick genom en mäklare! Först gick vi på visning, sedan när vi gillade lägenheten så fick vi fylla i en ansökan och sedan bara hoppades vi på det bästa och att ägaren skulle välja just oss vilket han gjorde! Vi fick precis sänkt hyra då vi förlängde vårt kontrakt (tänk att vi redan bott här ett år) så nu betalar vi ca 11 000 i månaden (plus internet och elräkning). Jag tycker annars att allt fungerar ganska likt Sverige, vi köpte en bil när vi kom hit och jag beställer alltid hem matvaror precis som jag gjorde på MatHem i Sverige. Givetvis blir vardagen lite annorlunda tack vare vädret men allt som allt så är ju en vardag en vardag liksom, haha.

 

Hej! Australien är ett resmål som står på min bucketlist! Vart tycker du att man ska åka i Australien och vilka saker får man inte missa?

Hejsan! Egentligen är jag inte rätt person att fråga då jag inte sett något mer av Australien än Perth. Jag har hört mycket gott om Melbourne dock och vill själv sååå gärna besöka Tasmanien. Här i Perth tycker jag inte att man ska missa de fantastiska stränderna, Swan Valley och Margaret River som ligger ca 2 timmar med bil nedåt.

 

Det skulle vara roligt att höra hur länge ni ska bo kvar i Australien, och vad som händer efter?

Det vi satsar på nu är att vara kvar här till November/December 2016 och sedan göra Jespers sista termin i en europeisk stad vi börjat spana in alternativt Stockholm. Efter det tror jag att jag kommer känna mig ganska klar med "världen" och vara redo att flytta hem till trygga Sverige igen! Man vet ju dock aldrig vad som händer. Vad jag ska göra kan jag inte skriva om riktigt än, men snart så!

Hej! Jag ska flytta till Perth i höst och undrar om du skulle vilja göra ett inlägg med dina favoritställen i Perth. Både restauranger, fikaställen, affärer, parker, clubbar och så vidare. Vore kul att veta vart man ska gå. (: Undrar också hur du tar dig fram i staden, åker du buss eller så? Tack för en jätterolig blogg. Skriv jättegärna mer om ditt liv i Australien (:

Hejsan! Vad roligt att du ska flytta hit! Perth är verkligen så underbart (: Du får gärna maila mig på fannystaaf@gmail.com om du vill ha tips. Vi har en bil (som jag inte vågar köra än, vänstertrafik haha) så när jag är med Jesper tar vi alltid bilen men när jag ska till jobbet tar jag buss eller tåg. Vad roligt att du gillar bloggen!

 

Hur många gånger har du varit riktigt kär?

Tre gånger

 

Hej, jag ar sjalv i brollopsbranchen i LA och skulle vilja hora lite mer om ditt jobb? Ar det heltid, deltid? Va ar dina framtida planer osv. Ar namnligen lite tveksam till branshen om de ar ett wild card sa vill mer an garna hora dina tankar om det (: och ocksa hur tusan klarade du dig utan jobb dar ett bra tag.. Varit i Perth sjalv och de ar ingen billig stad att leva i!

Hejsan! Vad roligt att du också jobbar med bröllop, och spännande med LA! Mitt jobb nu är ju inte egentligen det jag pluggat till utan jag är bröllopsflorist, så jag är fortfarande på bröllopen och försöker snappa upp allt jag kan men det är mest tillfälligt nu för att kunna betala räkningarna osv. Som du säger är det ett wildcard och en extrem svår branch då den är väldigt liten och det finns få jobbmöjligheter. Man måste nästan vara i USA för att tjäna bra på det och få göra det "på riktigt". Min dröm är dock att starta eget i Sverige och hålla tummarna för att alla missförstånd om att det ska vara dyrt med bröllopskoordinator försvinner och att fler förstår vilken fantastisk bra investering det är! När jag inte jobbade fick jag skrapa ihop det jag hade från alla möjliga håll månad för månad men jag lyckades ju få jobb ganska snabbt i alla fall!

Gillar