Recept: Otraditionell knäck med rostad mandel


Jag hade egentligen inte tänkt göra någon knäck i år tills Lisa tipsade mig om att man faktiskt inte behöver hälla knäcken i små formar utan istället kan göra dem som kola, och dessutom ha hela nötter i istället för att ge mer tuggmotsånd. Jag älskade den här versionen, både enklare och godare! Detta blir utan tvekan en ny tradition på godisbordet. Nedan har ni receptet jag använde, men om ni har ett eget knäckrecept ni gillar kan ni ju använda det som bas :)


INGREDIENSER

1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 påse sötmandlar
2 msk smörGÖR SÅHÄR

1. Värm sakta strösockret, farinsockret, vispgrädden och sirapen i en kastrull tills det börjar koka. Låt den sedan koka på medelvärme i ca 25 minuter tills den är 124 grader varm (kolla med mattermometer).

2. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ut mandlarna på en plåt. Rosta sedan i ugnen ca 4-5 minuter. Rör om varje minut och håll koll hela tiden så att de inte bränns.

3. Blanda ner de rostade (hela) mandlarna och smöret i den 124 gradiga knäcksmeten och häll sedan i en bakplåtspappersklädd bröd eller ungsform. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-7 timmar, jag lät min stå över natten.

4. Skär knäcken i bitar och slå in i papper.


Gillar

Kommentarer

nalibuu
nalibuu,
ser supergott ut
nouw.com/nalibuu
simoneeriksson
simoneeriksson,
Ser super supergott ut!!
nouw.com/simoneeriksson
Fanny
,
Kanske jag som är blind, men var har du i 2 msk smör?
Men annars låter ju detta supergott och mycket smidigare än vanlig knäck, ska absolut testas! 😊
fannystaaf
fannystaaf,
Hej! Oj nej det missade jag att skriva med, haha. Bra att du sa till! Nu ligger det med 😊
nouw.com/fannystaaf