SERIETIPS: SKAM

Alltså HERREGUD. Jag bara måste tipsa om den här serien. Jag tror aldrig att jag har slukat en serie så himla fort, på nästan 24 timmar så hade jag sett alla 3 säsonger! Hahaha. Senast jag satt och streckkollade på det sättet måste varit när jag var 13 och upptäckte The OC. Hur som helst, de flesta av er har säkert redan hört och/eller sett denna men för er som inte gjort det så känner jag att det är min skyldighet att få er att göra det! SKAM är en norsk ungdomsserie som började sändas för ett år sedan och har blivit stor över hela världen. Den är så himla ärlig, äkta, verklig och upplagd på ett helt annat sätt än andra serier. I avsnitten så dyker det upp dag och tid innan varje scen och dessa klipp läggs upp i "realtid" och sedan sammanfattas det varje fredag i ett avsnitt. Karaktärerna har även rikiga facebook och instagramkonton och konversationer mellan dem läggs upp då och då. Varje säsong har olika huvudpersoner vilket är ett upplägg jag älskar då man verkligen får djupdyka i en storyline istället för att se lite av allas. I säsong 1 är det Eva, säsong 2 Noora och säsong 3 Isak.

Jag har sett så mycket kring den här serien och kände att jag var tvungen att ge den en chans även fast jag trodde att jag skulle vara för gammal för den, men icke. Den är så fantastiskt välgjord och väckte så mycket känslor, både nostagli samt minnen av hur starkt man verkligen känner allt när man är 16 och hur skolan och vänner är hela ens liv. Den där balansen mellan barn och vuxenlivet. Man gör vuxengrejer men är verkligen fortfarande ett barn på många sätt. Jag kände igen mig i så himla mycket och det är på något sätt fint och sorgligt på samma gång. Jag älskar även att den aldrig är övertydlig, saker och ting behöver inte sägas rakt ut utan man förstår det ändå.

Första säsongen har precis släppts på SVT Play med svenska undertexter, jag kunde dock inte hålla mig så jag såg de andra säsongerna på NRK med norsk text vilket gick jättebra. Jag har sett att SVT har flyttat fram släppet av säsong 2 pga extrema påtryckningar av fans, så nu släpps den redan på tisdag den 13/12 (Spoiler: Säsong 2 var helt klart bäst enligt mig!). SÅ, in och titta med er nu! Och berätta gärna vad ni tyckte sen :D

Hälsningar tjejen som numera tänker på norska

Gillar

Kommentarer

maria,
Alltså har också nästintill sträckkollat den här serien, har några avsnitt kvar på säsong 3! Så jäkla bra är den verkligen!!!
www.mariacharlotte.devote.se
Marja
,
BÄSTA SERIEN! Har kollat igenom serien och alla säsonger två gånger nu. #besatt
Lisa
,
ÄLSKAR SKAM!!! Gjorde precis som dig och sträckkollade serien och håller helt med om att säsong 2 är bäst!! Tänker numera också på norska haha, sjukt hur fort man kom in i språket. Noora och William är ju helt underbara!
Jenny
,
Den här serien dyker upp lite överallt just nu känner jag, så jag måste nog börja kolla på den jag också för att se vad jag tycker om den. Speciellt nu när du tipsar om den, eftersom de flesta av dina film och serietips alltid fallit mig i smaken! 😊