VAD JAG GJORDE FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED MITT FÖRETAG

Det är Januari och nytt år och jag gissar att många av er är väldigt laddade och taggade på 2018 och vill prova nya saker och göra nya satsningar, kanske till och med starta eget företag? Jag hoppas det! Att driva eget är en sådan fantastisk frihet och kick, när varenda sekund man lägger ner är för en själv och man ser sitt eget varumärke växa och blir starkare. Det är verkligen en känsla, och en vardag, som jag hoppas att så många som möjligt får ta del av! Sedan är det ju givetvis riktigt kämpigt och hårt jobb med, men man är så motiverad att det bara är roligt. Hur man ska komma igång däremot, det är en annan femma. Det finns ju tusentals olika typer av företag man kan starta så det är lite svårt att skriva tips som passar alla. Istället tänkte jag berätta om 5 steg som jag själv gjorde för att komma igång, som alla blev avgörande för att jag gick med vinst redan första året och nu i början av andra året kan leva av mitt företag och jobba med det på heltid. Hoppas att detta inspirerar några av er! :)

Satte ihop en fotografering för portfoliobilder och hemsidematerial

Bland det första jag gjorde var att sätta ihop en fotografering, både för att kunna visa vad jag gick för men också för att få material till min framtida hemsida. Jag menar, hur roligt är det med en hemsida utan bilder? Jag är inte heller ett fan av att använda gratisbilderna som man ibland får med när man använder olika hemsideverktyg då det är opersonligt, känns oproffsigt och inte säger något alls om dig eller din produkt/tjänst. Så jag teamade ihop mig med andra leverantörer i branchen som ville visa vad de går för och en duktig fotograf. Alla stod för kostnaderna för sin egen del av fotograferingen och fick betalt i fina bilder till sina hemsidor och sociala medier. Fotograferingen var det första egna jag gjorde och även fast jag hade gjort mycket annorlunda idag, bara 1,5 år senare, så är jag ändå så nöjd med den då vi hade en fantastiskt rolig dag och det var liksom början på allt.

Lite bilder från min första fotografering, fotat av Poppy Photography

Publicerade min hemsida och jobbade stenhårt med SEO för att hamna högst upp på Google

Tillslut fick jag upp min hemsida med bilderna från fotograferingen, en massa information om mig och mina paket och priser som jag hade satt ihop (som var aaaalldeles för låga i början, woops, men det lärde jag mig också något av). Jag jobbade även stenhårt med SEO för att hamna högst upp på google när någon googlar "bröllopskoordinator".

Lottade ut några gratisbröllop för att få referenser och komma in på marknaden

Ni kanske minns att jag sökte brudpar här på bloggen? Det var innan hemsidan ens hade kommit upp. Jag valde ut några som fick bröllopsplanering och design helt gratis och några som fick 70% i rabatt. Detta blev väldigt hårt jobb och jag funderade väl över varför jag gjorde detta en eller två gånger sedan när jag fick många fler "riktiga" förfrågningar än jag hade förväntat mig men efter bröllopssäsongen så vad jag ändå så oändligt glad över att jag tog dessa gratis och rabatterade bröllop. Jag lärde mig så mycket om branchen i Sverige, fick en massa fina bilder på riktiga bröllop till hemsidan och dessutom flera nöjda brudpar som nu rekommenderat mig vidare till sina vänner.

Lisa och Emil var ett av de brudpar som jag hjälpte gratis. Jag är SÅ glad att jag fick vara en del av deras planering och stora dag då de båda är så himla härliga och riktiga glädjespridare! Jag älskar den här bilden från deras "First Look", fångat av Loke Roos.

Gjorde en affärsplan och en budget

Okej detta låter inte så kul kanske, men det är galet viktigt och man behöver inte göra det helt perfekt och in i sista detalj om man inte vill. I min affärsplan skrev jag om vad jag ville med företaget, vad jag ville att varumärket skulle representera, vilka tjänster jag ville erbjuda och varför, hur jag skulle kunna utveckla företaget i framtiden samt mål för olika tidsperioder. Jag satsade 10 000 kr i företaget som startbudget och det budgeterade jag ut på hemsida, visitkort, företagsmail, logga etc. Startkostnader med andra ord. Jag bestämde mig för att inte skaffa kontor eller bil direkt för att inte ha några fasta kostnader då jag inte visste hur omsättningen skulle bli.

Behöll mitt deltidsjobb för att inte vara ekonomiskt beroende av företaget

Många tycker att det är läskigt att starta eget för att det blir väldigt osäkert med inkomst, och för de flesta nystartade företag tar det några år innan de går med vinst, så jag rekommenderar verkligen att komplettera med en annan inkomst om det är möjligt. Det är inte så inspirerande då man givetvis helst bara vill jobba med sitt företag hela tiden men det tar å andra sidan bort en press och stress kring omsättningen som jag tror gör att det blir bättre i längden. Sedan måste jag ju erkänna att det var riktigt körigt och svårt att få ihop det där ett tag när min högsäsong började och jag dessutom hade ett annat jobb men jag tog mig igenom det också och det är ju faktiskt så det är att starta eget, på gott och ont :)

Gillar

Kommentarer

Emelie
,
Så jäkla snyggt jobbat! jag är så imponerad och blir så inspirerad att köra hårt med mitt företag! Kan du inte berätta mer om hur du gör tunga perioder? När de känns som att de inte kommer gå eller när du jobbar dygnet runt o allt går på högvarv? Vad får dig att fortsätta? <3